SÍNDROME DEL PIRAMIDAL O PIRIFORME​

La síndrome del piramidal és la compressió del nervi ciàtic per la hipertròfia o escurçament del múscul piramidal. El símptoma més freqüent que genera és dolor a la zona central de la natja que s’irradia a la zona posterior de la cuixa, poques vegades arribarà al peu. Se sol acompanyar de sensació de formigueig a la zona i dificultat en caminar. Sol canviar al llarg del dia, empitjora amb l’esforç i incapacita estar assegut per més de mitja hora.

El múscul piramidal s’origina a la part anterior de l’os sacre (os triangular i gran que hi ha a la base de la columna) surt de la pelvis, baixa per la zona glútia i s’insereix al trocànter major del fèmur. És un dels principals rotadors externs quan el maluc està en posició neutra o en extensió i separa la cama quan aquesta es troba en flexió de 90º, donant estabilitat durant la marxa i la bipedestació.

D’altra banda, el nervi ciàtic és el tronc nerviós més voluminós i de més trajecte de l’organisme. S’origina a la zona lumbar i s’estén al llarg de tots dos membres inferiors. Al seu pas per la zona de la pelvis, el nervi ciàtic passa entre el múscul gemí superior i el piramidal. Per això, l’escurçament o la hipertròfia d’aquest últim pot produir una compressió del nervi ciàtic.

L’escurçament o la hipertròfia es poden donar per molts motius, entre els quals romandre llargs períodes de temps asseguts i la inactivitat física poden ser una de les principals causes, igual que començar a fer una càrrega alta d’exercici després d’un període d’inactivitat prolongat, fer un escalfament inadequat en començar a entrenar o fer-ho sobre superfícies dures com el ciment.

Des del punt de vista de l’osteopatia i la fisioteràpia, el primer pas que cal fer és una valoració global per saber quines estructures estan implicades en la simptomatologia que presenta el pacient, garantir la mobilitat de la columna vertebral en general i de la zona lumbar, de la pelvis i de les cames en particular. Després valorarem els teixits tous que es troben a la zona, quins músculs estan en disfunció, ja sigui per una debilitat com per un excés de to.

L’objectiu de la sessió d’osteopatia i fisioteràpia és donar mobilitat a les zones on hi hagi restricció de moviment; utilitzarem tècniques de mobilitat general, tècniques d’alta velocitat o ajustament vertebral, inhibició muscular i estiraments, entre altres tècniques.

Des de Somsalut et donem alguns consells perquè puguis millorar aquesta patologia:

  • Evita la sedestació perllongada
  • Disminueix l’activitat física intensa en un primer moment
  • Realitza exercicis d’estirament del múscul piramidal
  • Realitza exercicis de mobilitat de maluc que t’ajudaran a restablir la postura correcta del maluc
  • No dubtis a contactar amb nosaltres si necessites ajuda o tens algun dubte.

Referències

Foto: https://pixabay.com/photos/woman-fitness-workout-muscles-fit-4618189/

Benvingut a Somsalut! 🍪 Fem servir cookies per millorar la teva experiència.

En continuar navegant al nostre lloc, acceptes l’ús de cookies que ens ajuden a personalitzar contingut, oferir funcions de xarxes socials i analitzar el nostre trànsit.

Si vols més informació o configurar les teves preferències, fes clic a “Més informació”. Per acceptar totes les galetes, feu clic a “D’acord”.