HIPOTIROIDISME? L’OSTEOPATIA POT AJUDAR-TE…
Et sents sempre cansada, encara que dormis força? No pares d’engreixar-te, i creus que no va en relació amb el que menges? Pateixes de restrenyiment, irregularitats al teu cicle o dolors musculars? Continua llegint, potser pateixes hipotiroïdisme i no ho sàpigues, i a Somsalut mitjançant l’osteopatia et puguem ajudar.
La tiroide és una glàndula imparella que es localitza a la cara anterior del coll, per sobre de l’estern, i que té forma de H o de papallona. Aquesta glàndula produeix l’anomenada hormona tiroidal, que intervé en el correcte funcionament metabòlic i de tots els òrgans: cor, sistema digestiu, músculs, pell, cèl·lules sanguínies…
Quan la quantitat d’hormona tiroidal és inferior a la desitjable, la persona pateix hipotiroïdisme, i podem reconèixer-ho pels símptomes següents:
Augment de pes.
Fatiga o letargia.
Intolerància al fred.
Estrenyiment.
Depressió.
Disminució de la temperatura corporal (hipotèrmia).
Rampes i rampes musculars.
Augment dels nivells de colesterol a la sang.
Irregularitats menstruals, problemes de fertilitat.
Caiguda de cabell o tornar-se fi, aspre i trencadís.
Disminució de la freqüència cardíaca (bradicàrdia).
Engrandiment de la llengua (macroglòssia).
Veu profunda i ronca.
Pell seca, freda i rugosa.
En l’àmbit mèdic es comproven els nivells de TSH (hormona que estimula la glàndula tiroide) i T4 (hormona tiroidal) mitjançant una anàlisi de sang. També es pot fer una ecografia per descartar la presència d’algun nòdul o augment de mida de la tiroide, o una tomografia assistida per ordinador (TC), entre d’altres.
Tot i així es tracta d’una patologia infradiagnosticada al sistema de salut actual, ja que els nivells de TSH considerats normals en una analítica comprèn xifres molt distants. Això fa que hi hagi molta gent que pateix hipotiroïdisme sense saber-ho, i que ningú li doni explicació ni solució a la simptomatologia que pateix.
L’estrès mantingut en el temps, i la manca de iode, són algunes de les causes de l’hipotiroïdisme.
COM ET POT AJUDAR L'OSTEOPATIA SI PATEIXES HIPOTIROÏDISME?
- Treballant el moviment respiratori primari (MRP) de la glàndula tiroide. El MRP és un moviment que posseeix totes les glàndules del cos que hauria de ser de 4 segons d’inspiració i 4 d’espiració. Un augment en el ritme de MRP es traduiria en una hipofunció (hipotiroïdisme) i una disminució en el ritme de MRP en una hiperfunció (hipertiroïdisme).
- Alliberant la mobilitat de la glàndula tiroide. La tiroide es troba envoltada de músculs i fàscies (membranes) a les quals es pot quedar adherida, perjudicant la seva mobilitat i alhora la seva funció. Treballar la musculatura que es troba per sobre i per sota de l’os hioide i la fàscia cervical superficial, mitjana i profunda millorarà aquest component.
- Alliberant el quadre ossi. La funció de la glàndula tiroide no depèn tan sols d’ella mateixa, també depèn del funcionament correcte de la hipòfisi (glàndula importantíssima, que es troba dins del crani). Per això, comprovarem la correcta mobilitat de les sutures cranials, així com la mobilitat de la hipòfisi.
- Treballant les artèries que nodreixen la glàndula tiroide. La glàndula tiroide es nodreix a través de 4 artèries (2 tiroidals superiors i 2 tiroides inferiors), alliberant les restriccions de mobilitat que hi trobem, millorarem la seva aportació sanguínia.
- Millorant l’aportació nerviosa de la glàndula tiroide. La glàndula tiroide rep branques nervioses del gangli cervical superior i del nervi vague, alliberant-ne el recorregut, millorarem també la seva funció.
De vegades només treballant aquestes estructures i seguint alguns consells dietètics pots acabar amb el teu malestar. En altres casos, potser també necessites una ajuda farmacològica temporal per poder revertir la simptomatologia. Sigui com sigui, és important actuar com més aviat millor.
Ara ja saps que et podem ajudar. Consulteu-nos si teniu dubtes, us proporcionarem la informació i els consells dietètics que necessiteu per al vostre cas en concret.
Referències
http://www.teknon.es/blog/es/vida-saludable/16-sintomas-hipotiroidismo
https://medlineplus.gov/spanish/pruebas-de-laboratorio/prueba-de-tiroxina-t4/
Foto: Zoe