PUNTS GATELL I PUNCIÓ SECA

«Tinc una contractura aquí, si em toco em dol i està dur! Noto com que hi ha alguna cosa que salta, com una corda, i si m’estrenyo just aquí, noto un punt de dolor molt intens, fins i tot sento que em va cap avall…» Aquí teniu un símptoma clàssic del dolor miofascial!

Aquesta corda que salta o banda tensa es forma al múscul i només implica un cert nombre de fibres musculars. A la zona de màxima tensió és on es forma aquest punt de dolor intens, el punt gallet miofascial (PGM).

A Somsalut ens trobem diàriament amb aquests “simpàtics” punts, avui t’explicarem una mica més sobre ells:

PUNT GATELL MIOFASCIAL (PGM)

El PGM és un nòdul dolorós que si l’estimulem (amb palpació, compressió, contracció o estirament) ens dispara dolor a escala local, a la mateixa zona, i referit, cap a una regió diferent i/o allunyada.

També ens pot provocar alteracions motores importants:

  • Debilitat muscular
  • Alteració de la funció del múscul i que aquest es fatigui més ràpidament i la seva recuperació sigui més lenta.
  • Rampes musculars i poden arribar a limitar el moviment.

Els PG es poden activar per:

  • Sobrecàrregues musculars
  • Estrès
  • Immobilitzacions o compressions mantingudes del múscul
  • Caigudes o traumatismes
  • Moviments de repetició, arran intervencions quirúrgiques, etc.

PUNT GATELL MIOFASCIAL (PGM)

La punció seca, una de les tècniques que fem servir en aquest centre per tractar els PGM:

En fisioteràpia, hi ha diverses tècniques manuals i instrumentals per aconseguir neutralitzar aquests PGM, i així recuperar la força i l’elasticitat del múscul, que totes les fibres afectades tornin al seu estat normal i recuperi l’eficiència en la seva funció. Una és la punció seca.

La punció seca és una tècnica invasiva, ja que amb una agulla s’entra al múscul. La seva diana és el PGM. S’hi entra i surt de forma dinàmica. Sense arribar a extreure l’agulla, es busca provocar una resposta d’espasme local, una contracció sobtada i momentània que es dona a les fibres musculars que pertanyen a la banda tensa que estiguem treballant.

Immediatament després de punxar notarem que la banda tensa haurà disminuït la tensió, la corda estarà més solta, la intensitat del punt de dolor haurà disminuït.

Aleshores, es continua amb el tractament realitzant teràpia manual i reeducant el múscul en l’àmbit motor, per així integrar tot el treball realitzat.

Ja coneixeu una tècnica més per tractar aquests punts que et causen dolor i alteren la funció del teu aparell musculoesquelètic. Punxa pel sa!

Benvingut a Somsalut! 🍪 Fem servir cookies per millorar la teva experiència.

En continuar navegant al nostre lloc, acceptes l’ús de cookies que ens ajuden a personalitzar contingut, oferir funcions de xarxes socials i analitzar el nostre trànsit.

Si vols més informació o configurar les teves preferències, fes clic a “Més informació”. Per acceptar totes les galetes, feu clic a “D’acord”.